Põdramokaks
nimetatakse meil kaht hoopis erisugust seent. Esimene neist kuulub riisikate
hulka; ta on tume-oliivpruun, paks ja kibeda piimmahlaga. Õige nimi
on tal tõmmuriisikas ja teda ei tohiks süüa - tegemist on kantserogeenseid
ehk vähki tekitavaid aineid sisaldava seenega.
KORJATAKSE ja süüakse aga
ikkagi, seenevana jutust ei hooli keegi. Ma ise söön kah - vähekese,
teiste seente seas, ja nii et teised ei näe. Mina võin, sest olen juba
õite vana ja ümberringi on igasuguseid kantserogeenseid aineid nagunii
külluses. Import-toiduaineis, autode heitgaasidest küllastatud linnaõhus.
Kui Tallinnas trollid-trammid ja Eestimaal raudteed ära kaotatakse,
tuleb neid veel kõvasti juurdegi. Mõne suurpoliitikust linnaisa ja vähirakkude
rõõmuks. Teine on aga see päris-põdramokk - suure kübaraga, mille all
on lehekeste asemel rippuvad hallpruunikad narmad, ülaküljel on tumedamalt
pruunid soomused. Seda seent võib leida mändide ja kuuskede all, sel
aastal on nad alles tulemas. Tedagi korjatakse söögiks. Mõne arvates
on ta maheda maitsega ja käib küll, teiste meelest on isegi pärast kupatamist
kehvapoolne ja kibekas. Nii loodust kui ka kodu armastavad tüdrukud
ja naised korjavad teda lõnga siniseks värvimiseks, et siis lõngast
kudumeid teha.
NOODSAMAD
daamid leidsid mitmel maal, et männi all kasvanud põdramokad värvivad
lõnga palju paremini kui kuuskede juures leiduvad. Alles pärast seda
võtsid asja käsile seeneteadlased ja said näha, et seni ühe tavaliseks
ja uurimist mitteväärivaks peetud seene asemel on kaks liiki. Kuuse-põdramokk
on sügavamalt lehterja kübaraga, mida katavad keskel püstised tumedad
soomused ja mille serv peagi sirutub, jalg on silinderjas ja alusel
pisut muguljas. Männi-põdramokk on keskelt ainult pisut nõgus, mahasurutud
soomustega ja allapoole rullunuks jääva servaga, jalg on aluse poole
ahenev. Lähedastel seeneliikidel nii tavalist mikroskoopiliste tunnuste
erinevust neil kahel seenel pole, küll on aga korralik vahe nende DNAs.
Nii olemegi praegu lollis olukorras: ei meie ega teistegi maade seeneteadlased
tea, mis meil-neil õieti kasvab - kumb liik, või ehk isegi mõlemad.
Herbaariumides neid kuigivõrd pole, sest mis sa lihtsat ja levinud seent
ikka korjad. Me ei tea ka seda, kas väga erinevad maitsehinnangud käivad
ikka sama põdramoka ja erinevate inimeste kohta, või on üks liik hea
ja teine paha. Igal aastal leitakse maailmas kümneid selliseid teadusele
uusi seeneliike, mida pole osatud üksteisest eristada. Mõnikord võib
see tunduda juuksekarva lõhestamisena, teadlaste veidrusena. Enamasti
selgub aga, et üks liik on inimesegi jaoks teisest hoopis tähtsam -
mürgine või haigusttekitav, söödavam või puude kasvule kasulikum.
Erast Parmasto on seeneteadlane,
TA akadeemik
