Mati Roasto, Tõnu Püssa, Mihkel Mäesaar
Tarbijate eelistused, tehnoloogiad ja keskkonnaolud teisenevad ajapikku, nõnda muutub ka toidu tootmine ja töötlemine, võetakse kasutusele uusi koostisosi.
Toidutööstust on jõuliselt ja kiiresti hakanud kujundama loomsete toitude taimsete alternatiivide menu ja laiemad toitumissuundumused. See paneb proovile nii ettevõtted, riikliku järelevalve kui ka toiduohutusega tegelevad teadlased. Et vältida või vähendada terviseriske, tuleb põhjalikult hinnata toiduga seotud ohtusid.
Taimse toidu ja alternatiivtoodete tarbimise plahvatuslik kasv
Taimetoidu, sh alternatiivtoodete turg kasvab jõuliselt. Euroopas hõlmavad veganid ehk täistaimetoitlased, taimetoitlased ja fleksitaarlased ehk liha tarbimise vähendajad olenevalt riigist ligikaudu kolmandiku elanikkonnast. Taimetoitu ja loomse toidu asendajaid tarbitakse märksa rohkem kui varem. Loomsete toitude taimsed alternatiivid on valmistatud taimsest toorainest, ent sarnanevad loomsete toitudega toiteväärtuse ning maitse- või tekstuuriomaduste poolest. Alternatiivtooted võivad liha, muna, piima ja teiste loomsete koostisosade asemel sisaldada taimevalke, -rasvu ja muid toitaineid.
Taimetoidu peamised valguallikad on teraviljad, nagu nisu ja kaer, kaunviljad (nt sojauba, hernes ja kikerhernes), pähklid (nt mandlid ja sarapuupähklid) ning seemned. Kuigi soja tarbitakse laialdaselt, on valguallikana hakatud üha enam kasutama teisi taimseid tooteid. Loomsete toitude asemel kasutatakse peamiselt teravilju, nagu nisu ja kaer, muid kaunvilju, nagu herned, kikerherned ja põldoad, seemneid, pähkleid, kartulit, seeni ja rohelisi lehtköögivilju, näiteks lehtkapsast ja spinatit.

Loomsete toitude asemel kasutatakse valguallikana peamiselt teravilju, nagu nisu ja kaer, kaunvilju, nagu soja, herned, kikerherned ja põldoad, seemneid, pähkleid, kartulit, seeni ja rohelisi lehtköögivilju. Pildil on söömiseks valmistatud sojakreem kikerhernestega. PEXELS
Ülemaailmse lihaasendajate turu väärtuseks hinnati 2024. aastal 6,6 miljardit eurot. Prognoositakse, et aastaks 2032 suureneb turu maht 14,7 miljardi euroni. Mullu domineeris lihaasendajate turul 42-protsendilise turuosaga Euroopa. Ühtlasi on müügile tulnud rohkelt piima- ja kalatoodete alternatiive. Taimsete piima-analoogide ülemaailmne turg on praegu 11 miljardit eurot, kuid 2031. aastaks ulatub hinnanguliselt juba 27 miljardi euroni.

Sojapurust, tomatist, avokaadost ja peedist valmistatud toorkotlet. TIIA MONDO / WIKIPEDIA
Mis põhjusel tarbitakse üha enam loomsete toitude taimseid alternatiive?
Terviseteadlikkus: alternatiivtooted sisaldavad vähem küllastunud rasvu, kuid on rikkalikud kiudaineallikad.
Keskkonnamõjud: taimetoidu tarbimine aitab vähendada ökoloogilist jalajälge ja võidelda kliimamuutustega.
Eetilised kaalutlused: lähtutakse loomade heaolust, soovitakse vältida nende väärkohtlemist ja tapmist.
Usulised ja kultuurilised põhjused: paljud usuveendumused ja kultuurivaated ei luba tarbida loomseid tooteid.
Majanduslikud tegurid: taimsed tooted võivad olla odavamad (eriti tulevikus), kui võtta arvesse ka loomsete toiduainete tootmise keskkonnamõjusid ja kulusid.

Müüja demonstreerib USA iduettevõtte Tender arendatud taimse sealiha kiulist tekstuuri. RHODODENDRITES / WIKIPEDIA
Kas taimne toit on loomsest ohutum?