TEGUTSE TEADLIKULT | Satelliidid on inimsilmad taevalaotuses

Kuupäev:

Tekst: MARTIN TIKK

Taevalaotuses tiirlevad satelliidid ja ka maapinnal paiknevad radarid kui inimese lisasilmad võimaldavad saada reaalajas hea ülevaate Eestimaa pinnast, aga ka ilmast ja teistest teguritest. Uurime lähemalt, mis kasu on ruumiandmetest ja mis neist võiks pakkuda laialdasemat huvi?

Nüüdisaegne meteoroloogia ja keskkonnaseire põhineb mõõtmistel

Mõistagi ei mõõdeta näiteks temperatuuri või sademeid kõigis asukohtades, kuid tagantjärele ei saa neid andmeid täpselt teada. Paratamatult pole aga võimalik tervet maakera mõõteseadmetega katta.

Keskkonnaagentuuri satelliitmetereoloogia peaspetsialist Jekaterina Služenikina ja radarmetereoloogia peaspetsialistid Jorma Rahu ja Tanel Voormansik selgitavad, et kaugseire, nagu nimetuski viitab, vaatleb ja hindab uuritavaid parameetreid distantsilt ilma reaalse kontaktita. Näiteks suudavad satelliitinstrumendid mõne ruutkilomeetri täpsusega määrata terve maakera pinna temperatuuri, sealhulgas asustamata paikades.

Suur osa kosmosesse paigutatud satelliitplatvormidest, mis inimeste igapäevaelu mugavamaks muudavad, on seotud side- ja navigatsioonisüsteemidega.

Tartu observatooriumi kaugseire osakonna teaduslik nõustaja Urmas Peterson lisab, et satelliidid mõõdavad Maa planetaarset pinda ja atmosfääri ja edastavad mõõtmistulemusi enamasti kahemõõtmeliste piltidena. Mõõdetakse aluspinda (vaatesuund on ülevalt alla; harva piki horisonti) elektromagnetkiirguse spektri ulatuses, suur osa satelliite toimib spektri optilises piirkonnas, ka spektri nähtavas piirkonnas: inimsilmal on kogemusi, mismoodi paistab kaugseirepiltidel nähtav tegelikkuses (värvilisena või ka mustvalgena).

See, missugust tüüpi kaugseirepildid võimalike seast on vajalikud, oleneb tellija soovist: „Valik on suur. Kui tellija soovib detailirohkeid pilte (väikese pildielemendi, piksli suurusega maapinnal, vaid mõnikümmend sentimeetrit) enamasti mitte väga suurest alast ja pildid peavad olema kasutusvalmid peaaegu reaalajas, on tellija õlgadel arvatavalt pagunid ja pilte on vaja tulejuhtimiseks või taktikaliseks planeerimiseks lahinguolukorras,“ selgitab Peterson konkreetse lähteülesande tähtsust.

Jagan artiklit

Liitu uudiskirjaga

- Saadame sulle uudiseid Loodusajakirja värskete väljaannete ja muude olulisemate teemade kohta

Viimased artiklid

Teised artiklid

Maaülikooli teadlased lugesid kokku Eesti raudkärblased

Eesti maaülikooli teadlaste uuringus tehti kindlaks, et Eestis on...

HARAKALE HAIGUS | „Uus aasta tuleb pliivaba“

Tekst: KEN KALLING Nõnda kuulutas Õhtuleht 1999. aasta detsembris. Uudis...

KELLELE KIRJUTATAKSE AJALUGU | Kõik on suhteline

Tekst: MATI LAUR Kui ajalugu oli hakatud pidama teadusdistsipliiniks, kujunes...

EESTI LOODUSE ARHIIVIST | Kuidas jõuavad linnud oma talvituskohta ja kevadel tagasi?

Oktoobri teisel laupäeval tähistame maailma rändlindude päeva.